Bankvrij financieren voor het MKB

Kansrijke ideeën

Laat je geld renderen met rentes vanaf 4% per jaar.

Wat is het verschil tussen REIT en direct vastgoed?

Investeren in vastgoed is al jarenlang populair onder beleggers die op zoek zijn naar een stabiele bron van inkomsten en vermogensgroei op de lange termijn. Maar binnen deze categorie zijn er verschillende manieren om te investeren. 

Twee veelvoorkomende opties zijn het investeren in een REIT of in direct vastgoed. Hoewel beide gericht zijn op het behalen van rendement uit vastgoed, verschillen ze sterk. Wat zijn de belangrijkste verschillen? En welke vorm past bij jouw beleggingsstrategie? In deze blog informeren wij je graag.

Om te beginnen, wat is REIT?

Een REIT (Real Estate Investment Trust) is een beursgenoteerd of niet-beursgenoteerd fonds dat belegt in vastgoed en de huuropbrengsten uitkeert aan aandeelhouders. Denk aan winkelcentra, kantoorpanden, logistieke centra of wooncomplexen. Maar in plaats van deze zelf te kopen, koop je via een REIT een stukje van het geheel. Je wordt dus geen directe eigenaar van het vastgoed, maar profiteert wel mee van de huurinkomsten én eventuele waardestijgingen.

Let wel op: hoewel REITs gespreid beleggen, bestaat er altijd een risico op waardedalingen door schommelingen op de beurs of veranderingen in de vastgoedmarkt.

De voordelen van REITs

Een belangrijk voordeel van REITs is de toegankelijkheid: met een relatief klein bedrag kun je al instappen. Bovendien zijn REITs vaak liquide, waardoor je je investering snel kunt verkopen als dat nodig is. Ze worden gereguleerd door financiële autoriteiten en moeten vaak een groot deel van hun winst uitkeren als dividend. Hierdoor zijn ze aantrekkelijk voor beleggers die op zoek zijn naar passief inkomen. We hebben de belangrijkste voordelen onder elkaar uitgewerkt: 

  • Je hoeft geen groot kapitaal te hebben om te investeren
  • REITs kun je eenvoudig kopen en verkopen via de beurs
  • REITs zijn verplicht een groot deel van hun winst uit te keren
  • Veel REITs investeren in verschillende soorten vastgoed

REIT in vergelijking met direct vastgoed

Bij direct vastgoed ben je zelf de eigenaar van het pand. Dit betekent dat je volledige controle hebt over de locatie, huurders, onderhoud en strategie. Je kunt inspelen op kansen in de markt, onderhandelen over huurprijzen en waarde toevoegen via renovaties. Deze vorm van investeren vraagt echter meer kapitaal, tijd en kennis. Je bent verantwoordelijk voor het beheer en draagt alle risico’s, van leegstand tot onverwachte onderhoudskosten.

In vergelijking met REITs biedt direct vastgoed vaak meer invloed en potentieel hogere rendementen, maar dat gaat gepaard met minder flexibiliteit en hogere instapdrempels. REITs zijn daarentegen passiever, breder gespreid en makkelijker verhandelbaar, maar je hebt geen zeggenschap over de onderliggende activa.  

Tip: bekijk ook de verschillen tussen REITs en crowdfunding om te kijken welke beleggingsoptie bij jouw beleggingsstrategie past

REITs en direct vastgoed in een vergelijkingstabel

De grootste verschillen tussen REITs en direct vastgoed zit in de betrokkenheid en het investeringsgedrag. Zo zal bij een passieve beleggingsstrategie de voorkeur aan REITs gegeven kunnen worden, maar als je als belegger de voorkeur geeft om volledige controle te hebben over je investeringen, is direct vastgoed interessanter. Bekijk het overzicht hieronder om te zien welke strategie het beste bij jouw past. 

Welke keuze past bij jou? Kapitaal op Maat informeert je om een weloverwogen keuze te maken

De keuze tussen REITs en direct vastgoed hangt af van jouw doelen, risicoprofiel en hoeveel tijd je in je investering wilt steken. Ben je op zoek naar gemak, spreiding en liquiditeit? Dan is een REIT een laagdrempelige manier om te profiteren van de vastgoedmarkt. Wil je juist actief betrokken zijn en ben je bereid zelf verantwoordelijkheid te nemen? Dan biedt direct vastgoed kansen om meer invloed uit te oefenen.

Bij Kapitaal op Maat helpen we beleggers om slimme keuzes te maken in vastgoedgerelateerde investeringen. Wij combineren ervaring, marktkennis en een zorgvuldig geselecteerd aanbod om jou als investeerder optimaal te ondersteunen.

Ja, ik wil investeren in een project

Investeren
Heb je vragen?
Wij helpen je graag! 015 760 00 19
Nieuwsbrief

Blijf up-to-date van de laatste projecten en ontwikkelingen rondom crowdfunding!