Het was nog nooit zo gemakkelijk
Crowdfunding is flink in opkomst in Nederland. Meer en meer particulieren, ondernemingen en stichtingen doen via crowdfunding een beroep op potentiële geldschieters om projecten te financieren. In 2017 werd door Nederlanders maar liefst 223 miljoen euro in crowdfundingprojecten gestoken. Deze trend zet zich ook door in 2019. Naast ondernemingen en particulieren zien ook grote investeerders de voordelen van crowdfunding steeds vaker in.
Crowdfunding (of crowdlending) is een vorm van co-financiering waarbij investeerders geld investeren in een plan voor een bedrijf, product of dienst. Hoewel crowdfunding verschillende vormen kent, is het onderliggende principe altijd gelijk: projecten worden gefinancierd door meerdere personen (een crowd) die samen het doelkapitaal bijeen proberen te krijgen, zonder tussenkomst van een bank of andere financiële instelling.
Crowdfunding is flink in opkomst. Het economisch landschap is de afgelopen jaren sterk gewijzigd en hierdoor is het steeds moeilijker geworden om een project via een bank of financiële instelling gefinancierd te krijgen. Daarnaast is crowdfunding laagdrempelig – investeren in een project kan vaak al vanaf 100 euro.
Een investering middels crowdfunding kan zich op zowel financiële als niet-financiële manieren terugbetalen. In de wereld van crowdfunding wordt doorgaans onderscheid gemaakt tussen vier verschillende vormen van crowdfunding: donatie, sponsoring, aandelen en leningen.
• Donatie: geld schenken aan een goed doel. Bij deze vorm krijgt de investeerder niets terug voor zijn investering, er is dus sprake van pure liefdadigheid.
• Sponsoring: het ondersteunen van een project van een bedrijf of particulier in ruil voor een niet-financiële tegenprestatie. Deze vorm wordt dikwijls toegepast bij projecten in de creatieve sector.
• Aandelen: een aandeel nemen in een bedrijf. Investeerders worden gecompenseerd met dividend en waardevermeerdering van het aandeel. Het rendement van de investering speelt een belangrijke rol.
• Lenen: geld uitlenen aan een bedrijf of particulier. Dit is een steeds populairder wordende vorm waarbij het rendement op de investering eveneens van groot belang is.
Steeds meer ondernemingen kiezen voor crowdfunding om projecten te financieren. De keuze voor crowdfunding is vaak een bewuste keuze. Ook als financiering uit eigen kapitaal of via de bank mogelijk is, kan crowdfunding alsnog erg aantrekkelijk zijn. Enkele belangrijke voordelen van crowdfunding zijn:
• Ondernemers kunnen de tarieven en voorwaarden van een project veelal zelf bepalen. Deze vrijheid ontbreekt doorgaans bij financiering door een bank of financiële instelling.
• Investeerders in crowdfundingprojecten zijn vaak klant van het bedrijf waarin geïnvesteerd wordt en kunnen uitgroeien tot ambassadeurs of leveranciers van de onderneming. De kans op mond-tot-mondreclame is groot omdat investeerders zich dikwijls in hoge mate betrokken voelen bij de projecten waarin ze investeren.
• Veel crowdfundingprojecten bieden een hoog rendement. Dit maakt crowdfunding interessant voor investeerders.
• Crowdfunding kan een belangrijk onderdeel zijn van de online marketingstrategie van een onderneming. Zo kan het bijvoorbeeld een effectieve manier zijn om alvast de bekendheid van een onderneming of product te vergroten en (gratis) publiciteit te genereren.
• Als investeerder is het mogelijk de risico’s te spreiden door zelf het bedrag te bepalen waarmee wordt geïnvesteerd. Bovendien is het mogelijk om te investeren in bedrijven die u aanspreken en waarvan u zelf de risico’s kunt inschatten.
• Een crowdfundingcampagne kan gezien worden als een interessante vorm van marktonderzoek: een onderneming krijgt bijvoorbeeld directe feedback van potentiële investeerders en klanten.
Hoewel er geen recept is voor een succesvolle crowdfundingcampagne, zijn er enkele basis ingrediënten die in elke crowdfundingcampagne aanwezig horen te zijn.
Een goed plan: een succesvolle crowdfundincampagne begint uiteraard met een goed plan dat helder en overtuigend wordt gepresenteerd. Onderzoek grondig welk bedrag u nodig hebt om het plan te realiseren en schuw daarbij niet na te gaan wat gebruikelijk is om te vragen binnen de branche.
Transparantie: geef duidelijk aan wat u wilt financieren en waar u de investering precies voor gaat gebruiken. Wees hierbij zo concreet mogelijk; hoe duidelijker uw planning, hoe beter investeerders een risicoanalyse kunnen maken en kunnen bepalen of ze met u in zee willen gaan.
Goede informatievoorziening: breng uw (potentiële) investeerders van elke belangrijke ontwikkeling van het project op de hoogte. Hoe beter zij zijn ingelicht, hoe meer betrokken ze zullen zijn bij het project.
Een persoonlijke inslag: investeerders zijn doorgaans niet alleen uit op een zo hoog mogelijk rendement maar willen ook anderen helpen met een investering en deze enigszins leren kennen. De ervaring leert dat onpersoonlijke projecten minder vaak slagen dan projecten met een persoonlijkere inslag. Een omschrijving van de persoon of de onderneming achter het project is een eenvoudige doch doeltreffende manier om een project persoonlijker te maken.
Het aantal crowdfundingplatforms blijft gestaag groeien. Naarmate er meer platforms ontstaan, neemt ook de diversiteit aan platformen toe en wordt crowdfunding ook voor beleggers steeds interessanter. Inmiddels hebben vele beleggers crowdfunding als nieuwe vorm van investeren ontdekt. Aantrekkelijk hierbij is het hoge rendement en de hoge mate van transparantie die crowdfundingprojecten kenmerken.
Via Kapitaal Op Maat lenen wij uitsluitend geld uit aan bedrijven. Wij hebben hier een naam aan gegeven, Bankvrij Financieren, om duidelijkheid te scheppen in het crowdfundinglandschap. Kapitaal Op Maat is het crowdfunding (crowdlending) platform voor ondernemers en investeerders en specialist in het 'laten werken' van kapitaal.
Sinds de lancering van het platform Kapitaal Op Maat zijn er meer dan 280 crowdfunding projecten van ondernemers succesvol gefinancierd voor een totaalbedrag van ruim 27 miljoen euro. Kapitaal Op Maat heeft een slagingspercentage van ruim 90%. Enkele andere redenen om te kiezen voor Kapitaal Op Maat zijn:
√ AFM Ontheffing
√ Bankrekening Stichting Derdengelden Kapitaal Op Maat
√ Stichting Zekerheden Kapitaal Op Maat
√ De toetsing van projecten met inzage in reacties van andere potentiele investeerders
√ Aantrekkelijk rendement en lage kosten
√ Helder acceptatiebeleid en reëel rentetarief
√ Pas betalen als 90% van het doelbedrag is behaald
√ Account met uitgebreid financieel overzicht
√ Ruim 27 miljoen euro gefinancierd
Wilt u meer informatie over de mogelijkheden met betrekking tot crowdfunding bij Kapitaal op Maat? Neem dan geheel vrijblijvend contact met ons op via 015 – 760 00 19.