Bankvrij financieren voor het MKB

Kansrijke ideeën

Laat je geld renderen met rentes vanaf 4% per jaar.

Spaarrente anno 2024: De stand van zaken

De spaarrentes die men krijgt op de spaarrekening en deposito rekening zitten sinds de zomer van 2022 na lange tijd weer in de lift. Een welkome wending voor spaarders die gedurende lange tijd genoegen moesten nemen met minimale opbrengsten. Waar de rente jarenlang nagenoeg 0% en zelfs negatief is geweest, wijzen recente ontwikkelingen op een positieve koerswijziging.

In deze blog duiken we dieper in op de huidige stand van zaken met betrekking tot spaarrentes in 2024. Wat zijn de trends en verschuivingen die we waarnemen? En hoe beïnvloedt het de financiële strategieën van spaarders?

Wat houdt de spaarrente vandaag de dag in?

De spaarrente verwijst naar het rendement dat spaarders ontvangen op hun spaargeld bij financiële instellingen, zoals banken. Deze rente wordt meestal uitgedrukt als een percentage van het spaarbedrag en vertegenwoordigt de vergoeding die spaarders ontvangen voor het aanhouden van hun geld op een spaarrekening.

In een tijdperk waarin de spaarrentes voor lange tijd historisch laag waren, lijkt er sinds de zomer van 2022 een kentering te zijn opgetreden. Spaarrentes zijn geleidelijk aan het stijgen, wat betekent dat spaarders nu een hogere vergoeding kunnen ontvangen voor hun spaargeld in vergelijking met voorgaande jaren.

Ontwikkeling van de spaarrente: Terugblik op de afgelopen maanden
Spaarders hebben jarenlang te maken gehad met een negatieve spaarrente op het spaargeld. Men werd geconfronteerd met de uitdaging van het betalen om hun geld bij banken te stallen, wat een ongekende situatie was. Echter, de afgelopen maanden hebben laten zien dat de negatieve rente definitief is omgeturnd tot een positieve stijging. Vandaag de dag ligt de spaarrente, van spaarrekening tot depositorekening, tussen de 1,5% en 4%. Sparen loont, eindelijk weer.

Kapitaal op Maat - proces (1).pngSparen vs. Investeren

Wat is het toekomstperspectief?

De vraag die nu rijst is: wat staat er te gebeuren? De Amerikaanse centrale bank (Federal Reserve) heeft inmiddels de rentetarieven aanzienlijk verhoogd naar 5,25% - 5,50%. Er wordt niet direct verwacht dat de Europese Centrale Bank (ECB) dit voorbeeld zal gaan volgen, uit vrees voor een economische recessie, maar een verdere stijging van de rente is niet uitgesloten.

Aan de start van 2023, toen de ECB-rente nog op ca. 2,00% stond, voorspelden analisten dat de depositorente van de ECB in september op 3,75% zou staan. Niet alleen is deze voorspelling uitgekomen, maar per 20 september stond de depositorente op een recordhoogte van nagenoeg 4,00%.

Normaal gesproken reageren grootbanken in Nederland op de ontwikkelingen van de centrale banken. Waar de centrale banken de rente sterk hebben verhoogd, zijn grootbanken nog wat terughoudend. Maar, één ding is zeker: De spaarrente maakt het (eindelijk weer) de moeite waard om te sparen.

Echter zijn er nog veel meer andere manieren om een mooi rendement te behalen. Beleggingsmogelijkheden waar het rendement hoger ligt dan de hoogste spaarrentes in Nederland. De hoogste rente op een spaarrekening in Nederland ligt nu op 3,66%. Het laagste rentepercentage bij Kapitaal op Maat is 6%. Met mogelijkheden om te investeren in projecten met zelfs 12%. Met mooie projecten waarin MKB bedrijven worden gesteund met uw bijdrage, krijgt u een aantrekkelijk rendement vergoed voor uw bijdrage. Bekijk nu de projecten om een mooi rendement te behalen op uw spaargeld.

Heb je vragen?
Wij helpen je graag! 015 760 00 19
Nieuwsbrief

Blijf up-to-date van de laatste projecten en ontwikkelingen rondom crowdfunding!