Bankvrij financieren voor het MKB

Kansrijke ideeën

Laat je geld renderen met rentes vanaf 4% per jaar.

Kredietunie en crowdfunding: de verschillen

Begin mei 2015 heeft het parlement nieuwe wetgeving rond kredietunies aangenomen. De belangrijkste wijziging in die wet is dat niet elke kredietunie direct een bankvergunning meer nodig heeft. Is het opvorderbaar vermogen kleiner dan € 10 miljoen, dan krijgt de kredietunie een vrijstelling van de vergunningsplicht.

Een kredietunie is eigenlijk niets nieuws. In de VS en Groot-Brittannië is het fenomeen al jaren bekend. En ook de Raifeissenbank, een van de voorlopers van de Rabobank, was een soort kredietunie.

Ondernemers in een kredietunie
Een kredietunie is een coöperatie van ondernemers die elkaar krediet verlenen. Vaak zijn die ondernemers per sector of bedrijfstak georganiseerd of in een bepaalde regio. De deelnemers in een kredietunie moeten een ‘common bond’, een onderlinge band hebben, vereist de wetgever.

Lid worden
Een voordeel van zo’n kredietunie is dat je als ondernemer niet alleen een lening kunt krijgen, maar ook coaching en advies van ondernemers die in jouw sector of regio ervaring hebben. Tegelijk is dat ook een beperking: je kunt pas lenen bij een kredietunie als je er lid van bent. En je wordt als beginnende ondernemer dus gekeurd door concurrenten, aan wie je liever misschien niet ‘het geheim van de smid’ laat weten.

In de regio
Bij een regionaal georganiseerde kredietunie moet je maar net in die regio gevestigd zijn. Een ander nadeel: als de ondernemers een kredietunie het zelf economisch zwaar hebben, zijn ze minder geneigd kredieten te verstrekken.

Crowdfunding: grotere vijver
Bij crowdfunding vis je als ondernemer in een veel grotere vijver en hoef je niet eerst door de ballotage van de kredietunie. De crowd bepaalt of je plan succesvol is. Ook bij serieuze crowdfunding-projecten moet je als ondernemer natuurlijk wel aan bepaalde eisen voldoen. Bij Kapitaal op Maat hanteren we een duidelijk en transparant acceptatiebeleid. Iedereen weet dan waar hij aan toe is.

Geen risicokapitaal
Een groot verschil met crowdfunding is dat kredietunies veelal geen risicokapitaal verstrekken voor startende ondernemers. Terwijl daarin juist de kracht ligt van crowdfunding: met velen een beperkt risico lopen en zo toch een flink kapitaal bijeenbrengen.

Relatie met jouw klanten
Crowdfunding biedt meer voordelen die een kredietunie niet kent. Als de crowd jouw plan wil financieren is dat een duidelijke aanwijzing dat er vraag naar is. Zeker als je een maatschappelijk doel dient kan crowdfunding je een flinke duw in de rug geven. Je bouwt als ondernemer direct aan een relatie met jouw klanten en andere belanghebbenden.

Lage drempel bij crowdfunding
Bij Kapitaal Op Maat kunnen particuliere investeerders al vanaf € 100 in een project investeren. De drempel is dus bijzonder laag. Voor die investeerders is er nog wel een plafond aan de investering van € 40.000, maar die komt per 1 januari 2016 te vervallen. Voor zakelijke investeerders geldt die limiet niet.

Hoe het werkt?
Wil je weten hoe dat nu precies werkt, geld lenen via crowdfunding? Pim van de Velde van Kapitaal Op Maat legt het in een filmpje in een goede minuut uit. Hoe werkt crowdfunding bij Kapitaal op Maat?

Heb je vragen?
Wij helpen je graag! 015 760 00 19
Nieuwsbrief

Blijf up-to-date van de laatste projecten en ontwikkelingen rondom crowdfunding!