Bankvrij financieren voor het MKB

Kansrijke ideeën

Laat je geld renderen met rentes vanaf 4% per jaar.

Investeren doe je met een plan

Als investeerder of beter gezegd ‘crowdfunder’ krijg je veel investeringsvoorstellen van ondernemers voorgeschoteld? En dat ook nog eens via een toenemend aantal crowdfunding platforms. Hoe weet je als crowdfunder waarin je moet investeren.

Ons advies, investeer met een plan. Welk gedeelte van jouw vermogen ga je hiervoor reserveren? Wat zijn jouw criteria? Investeer je in hoog risico projecten of in laag risico projecten? Doe je dat met verschillende bedragen of steeds hetzelfde bedrag?

Kortom, veel vragen die roepen om een concreet plan. Wat als eerste duidelijk moet zijn is: welk rendement wil je behalen? En welke risico’s ben je bereid te nemen? En vervolgens, hoe ga je dat doen?

Het antwoord op die vragen is: spreiden, spreiden, spreiden en nog eens spreiden. Het is een utopie om te denken dat de bedrijven waaraan je geld uitleent allemaal netjes aan hun verplichtingen kunnen voldoen. Er zullen bedrijven zijn die, om wat voor reden dan ook, gedurende de looptijd te maken krijgen met veranderingen en mogelijk kopje onder gaan. Houd daar dus rekening mee.

Terug naar het plan en laten we dat concreet maken. Gemiddeld heeft een particulier volgens het CBS € 50.000,- op zijn spaarrekening staan. De rentevergoeding is daar minder dan 1%. Je ontvangt dus elk jaar maximaal € 500,- (en betaalt kosten voor het aanhouden van de rekening). Je loopt geen risico en je kunt direct over je geld beschikken.

Stel, je bent als spaarder ondernemend ingesteld, en je denkt 1% rendement? Denk je dat moet beter kunnen of zelfs mijn doel is 5% rendement ? Hoe dan verder? Neem een verantwoord gedeelte van je vermogen bijvoorbeeld 10%, wat je kunt missen, en ga investeren ofwel crowdfunden.

Het plan is dan: je hebt € 10.000,- beschikbaar en jouw doel is een rendement van 5%. De rekensom is: € 10.000,- : 50 = € 200,-. Je kunt in 50 projecten € 200,- investeren. De projecten hebben een gemiddeld rentepercentage van 7% en een looptijd van 48 maanden. Het zijn annuïtaire leningen en er wordt per maand afgelost. Vanuit die aflossingen kun je desgewenst weer (her) investeren met een horizon van 36 maanden. Je hebt dan een rendement behaald van 7,5%.

Maar hoe zit het dan met de risico’s?
De verwachting is dat tussen de 2 en 5% van de ondernemers de eindstreep niet haalt. Natuurlijk worden de zekerheden uitgewonnen, maar wat dat gaat opleveren weet niemand.

Houd altijd rekening met het feit dat ondernemers (stel 5% van het totaal) halverwege de looptijd omvallen, dan is jouw rendement met 2,5% gedaald. Echter, dan blijft altijd meer over dan de 1% op de spaarrekening.

Kortom, je gaat € 10.000 investeren in projecten van 7% en de inkomsten ga je direct (her)investeren, dan heb je na 3 jaar een rendement van € 2.250,- Als je dit weer terugrekent naar een jaarrendement kom je op 7.5% uit. Omdat je rekening houdt dat je iedere 2 jaar 5% van je geïnvesteerde vermogen afschrijft, zou je dus 2.5% aftrekken van je 7,5% waardoor je per saldo op een 5% rente uitkomt.

De moraal van dit verhaal? Maak een plan voor jezelf en ga vooral spreiden, spreiden en nog eens spreiden. Ook je rendement berekenen? Klik hier.

Heb je vragen?
Wij helpen je graag! 015 760 00 19
Nieuwsbrief

Blijf up-to-date van de laatste projecten en ontwikkelingen rondom crowdfunding!