Bankvrij financieren voor het MKB

Aantrekkelijke rentes

Laat je geld renderen met rentes vanaf 4% per jaar.

Groeiend belang crowdfunding wordt onderschat

Het FD constateert op 30 november dat het midden- en kleinbedrijf “te zeer afhankelijk is van bankkrediet”. Het veel besproken fenomeen crowdfunding biedt volgens Jan Sijbrand van DNB geen soelaas. Alternatieve vormen van bedrijfsfinanciering zoals crowdfunding hebben “een toename van drie keer niks naar heel erg weinig” laten zien.

Pim van de Velde, van crowdfunding platform Kapitaal Op Maat: “Het is opmerkelijk dat een snelgroeiend fenomeen als crowdfunding, of beter crowdlending, zo wordt gebagatelliseerd. Crowdlending voorziet overduidelijk in een behoefte en biedt een oplossing voor de financieringsvraagstukken van het mkb dat nagenoeg nul op het rekest krijgt bij banken.”

De recente samenwerking tussen Kapitaal Op Maat met de Rabobank doet daar niets aan af. Die is er vooral op gericht dat Rabobank ondernemers kan doorverwijzen naar Kapitaal Op Maat én op het eventueel kunnen co-financieren. Gestapeld financieren kan voor het MKB een uitkomst zijn. Bijvoorbeeld 70% van de financiering via de bank en 30% via crowdfunding.

Bij dienstverleners is er altijd ruimte voor nieuwkomers met een andere manier van werken. We zien online-verzekeraars zonder kantoren, online-winkels zonder bedrijfspanden en nu alternatieve kredietverleners. Het gaat erom of een nieuwe bedrijfstak snelle, blijvende groei laat zien. Als het aandeel van crowdlending met dezelfde snelheid toeneemt als tot nu toe, zal het binnen enkele jaren een aanzienlijk percentage uitmaken van de totale mkb-financiering.

Rob Wolthuis van MKB-Nederland meent dat crowdfunding zich vooral richt op “starters, snelle groeiers en sterk innovatieve bedrijven”. Het is slechts een kwestie van tijd voordat ook het traditionele mkb de weg zal weten te vinden naar crowdlending platforms, die daarmee hun spectaculaire groei zullen kunnen vasthouden ten koste van traditionele aanbieders van kapitaal.

Heb je vragen?
Wij helpen je graag! 015 760 00 19
Nieuwsbrief

Blijf up-to-date van de laatste projecten en ontwikkelingen rondom crowdfunding!