Bankvrij financieren voor het MKB

Kansrijke ideeën

Laat je geld renderen met rentes vanaf 4% per jaar.

Crowdfunding wordt serieus genomen

De afgelopen weken was er een hoop commotie over een persbericht van de AFM. De kop was “AFM ziet risico’s voor crowdfunding-investeerders door schaarste projecten en onvoldoende transparantie; voorschriften op punten aangescherpt”.

De AFM beroept zich op een onderzoek gehouden in 2016 onder investeerders van de 6 toonaangevende crowdfundingplatforms in Nederland, waaronder ook Kapitaal Op Maat. Een onderzoek waar wij onze volledige medewerking aan hebben gegeven.

Kort voordat het persbericht vanuit de AFM werd verstuurd ontvingen wij de resultaten van het onderzoek onder de Kapitaal Op Maat-investeerders, dat naar mijn bescheiden mening een aantal goede en relevante conclusies bevat.

Allereerst is mijn conclusie dat crowdfunding, crowdfinancing of crowdlending (hoe je het maar wilt noemen) geen alternatieve financiering (meer) is, maar een volwaardig geaccepteerde wijze van bedrijfsfinanciering. Dat blijkt ook wel uit alle reacties binnen én buiten de branche. Crowdfunding heeft de volle aandacht van de overheid, de wetenschap, het bedrijfsleven en niet in de laatste plaats de investeerders (overwegend particulieren) zelf.

Terug naar het onderzoek. We beginnen met het profiel van de crowdfunding-investeerder. Deze is vergelijkbaar met het profiel van de gemiddelde zelfstandige belegger: deze is vaak ouder, hoger opgeleid en man en heeft doorgaans een hoog inkomen en een groot vermogen. Veel crowdfunding-investeerders (circa 80-90%) beleggen ook. Een kwart van de investeerders is zelfstandig ondernemer. De financiële geletterdheid bij 52% van de investeerders is hoog, 32% midden en 16% laag. Mijn bescheiden conclusie is dat wij hier te maken hebben met een doelgroep die bewust besluiten neemt en zich bewust is van de risico’s. Overigens investeert 53% van de investeerders in crowdfunding vanwege het rendement en 23% gebruikt crowdfunding als extra beleggingscategorie om de risico’s te spreiden. Waarbij 89% verwacht meer rendement te maken dan met sparen.

Een voor de AFM belangrijk punt is het advies om niet meer dan 10% van het vrij beschikbare vermogen te investeren in crowdfunding-projecten. Circa 60% van de respondenten uit het onderzoek negeert dit advies. De reacties die ik van investeerders uit de praktijk ontvang is dat zij zelf graag willen bepalen wat zij met hun vermogen willen doen, “De AFM geeft mij ook geen advies in welke auto ik moet rijden of in welk huis ik moet wonen”. In veruit de meeste gevallen wordt investeren van meer dan 10% van het belegbare vermogen gecombineerd met een goede spreiding over projecten in de portefeuille.

Wat uit het onderzoek naar voren komt is dat spreiding over het aantal projecten en over meerdere platforms toeneemt. Dat is een zeer goede ontwikkeling. 34% van de respondenten heeft een zeer hoge spreiding (46 – 700) van projecten, 23% een hoge spreiding (20-45), 22% een gemiddelde spreiding (6-19), 15% een lage spreiding (2-5) en tot slot heeft 5% van de respondenten in 1 project geïnvesteerd. De crowdfundingbranche is dus gediend met een groot aanbod van projecten. De AFM ziet de schaarste van projecten als een risico. Daar zit een kern van waarheid in, want spreiding is een absolute must bij crowdfunding. Een oplossing daarvoor is voorlichting vanuit de Branchevereniging Crowdfunding. Veel ondernemers hebben wel gehoord van crowdfunding als mogelijkheid voor financiering, maar hoe het echt werkt weet men (nog) niet. Bovendien laat het overgrote deel van het MKB zich adviseren door hun boekhouder, administrateur of accountant.

Transparantie bij crowdfunding is een absolute voorwaarde. Alle leden van de branchevereniging rapporteren op een gelijke wijze over hun resultaten, defaults, etc. In dat kader is het jammer dat niet alle platforms lid zijn van deze vereniging.

Verder was ik zeer verbaasd over het feit dat de voorschriften op 'punten zijn aangescherpt. Of beter gezegd wórden aangescherpt, want officieel heb ik nog niets vernomen.

De voorgenomen nieuwe regel dat een project eerst 48 uur online moet staan voordat er geïnvesteerd kan worden voegt in mijn beleving niets toe. Bij Kapitaal Op Maat staan de projecten gemiddeld 13 dagen open, en als een investeerder zijn investering wil annuleren kan dat te allen tijde binnen de wettelijke bedenktijd van 14 dagen. Wij hebben daar nog nooit een issue over gehad.

De oplossing voor alles is duidelijke wetgeving. Wat mij betreft is deze er liever gisteren dan morgen. In dat kader is de politiek aan zet.

Tot slot mijn aanbeveling voor de AFM: informeer de crowdfundingplatforms op een volwassen wijze en niet via de pers en treed proactief in contact met de Branchevereniging Crowdfunding Nederland. Zij vertegenwoordigt de meerderheid van de toonaangevende platforms in Nederland. Gezamenlijk werken aan een duurzame crowdfunding branche, daar is iedereen bij gebaat.

Laat een bericht achter!

 • mark zo 20 augustus om 11:09

  Mooi verhaal, mijn mening 1 iedereen lid van de branchevereniging 2 iedereen verplicht een derdengeldrekening los van het platform! 3 een reservefonds dat een deel van de defaults dekt 4 een verzekering die bij een faillissement platform de data toegankelijk houd voor de investeerders! 5 48 uur verhaal onzin 6 10% van je geld ook onzin (belastingdienst gaat uit van 79% in aandelen bij meer dan 75.000 euro spaargeld) alsof beleggen zo veilig is

 • Ad ma 21 augustus om 8:27

  Het is duidelijk dat de crowdfunding een nieuwe ontwikkeling is en nu het goed groeit is er behoefte aan beter regels. Geen probleem, maar de AFM moet zich ook eens druk maken over de banken die ons nog .15% rente geeft, maar tegelijk geweldige salarissen/bonussen betaalt aan het hoger management. Ik vind de crowdfunding heel wat transparanter dan de traditionele banken in Nederland.

 • Josef Lewis do 10 januari om 9:40

  Goedendag, ik ben Josef Lewis. Een gerenommeerde, legitieme en geaccrediteerde geldschieter. We geven allerlei soorten leningen uit op een zeer snelle en gemakkelijke manier, persoonlijke lening, autolening, woninglening, studielening, bedrijfslening, uitgevaardigde lening, consolidatie van schulden. enz Word vandaag goedgekeurd voor een zakelijke of persoonlijke lening en krijg geld binnen dezelfde week na aanmelding. Deze persoonlijke leningen kunnen worden goedgekeurd ongeacht uw kredietwaardigheid en er zijn veel tevreden klanten die deze claim ondersteunen. Maar je krijgt niet alleen de persoonlijke lening die je nodig hebt; je krijgt de goedkoopste. Dit is onze belofte: wij garanderen het laagste tarief voor alle leningen met gratis onderpanduitkeringen. We streven ernaar een positieve blijvende indruk achter te laten door de verwachtingen van mijn klanten te overtreffen bij alles wat ik doe. Ons doel is om u met waardigheid en respect te behandelen en tegelijkertijd de beste service te bieden. Geen sociale zekerheid Nummer vereist en geen kredietcontrole vereist, 100% gegarandeerd. Vriendelijk reageren onmiddellijk met behulp van de onderstaande gegevens indien geïnteresseerd in een lening en wees vrij van oplichting .. E-mail: progresiveloan@yahoo.com Oproep / WhatsApp: +16626183756 Website: https://progresivefunding.wordpress.com

 • noreply@business-capital-advisors.com zo 28 juli om 9:21

  Quicker and Easier than the SBA, http://Business-Capital-Advisors.com can get your business a loan for $2K-350,000 With low-credit and no collateral. Use our 1 minute form to See exactly how much you can get, No-Cost: http://Business-Capital-Advisors.com If you've been established for at least 1 year you are already pre-qualified. Our Quick service means funding can be finished within 48 hours. Terms are personalized for each business so I suggest applying to find out exactly how much you can get. This is a free service from a qualified lender and the approval will be based on the annual revenue of your business. Funds are also Non-Restrictive, allowing you to use the whole amount in any way including bills, taxes, hiring, marketing, expansion, or Absolutely Any Other expense. There are limited SBA and private funds available so please apply now if interested, Click Here: http://Business-Capital-Advisors.com Have a great day, The Business Capital Advisors Team remove here - http://business-capital-advisors.com/r.php?url=kapitaalopmaat.nl&id=e163

 • noreply@profunding247.org zo 4 augustus om 13:21

  Hi, letting you know that http://ProFunding247.org can find your business a SBA or private loan for $2,000 - $350K Without high credit or collateral. Find Out how much you qualify for by clicking here: http://ProFunding247.org Minimum requirements include your company being established for at least a year and with current gross revenue of at least 120K. Eligibility and funding can be completed in as fast as 48hrs. Terms are personalized for each business so I suggest applying to find out exactly how much you can get on various terms. This is a free service from a qualified lender and the approval will be based on the annual revenue of your business. These funds are Non-Restrictive, allowing you to spend the full amount in any way you require including business debt consolidation, hiring, marketing, or Absolutely Any Other expense. If you need fast and easy business funding take a look at these programs now as there is limited availability: http://ProFunding247.org Have a great day, The Pro Funding 247 Team unsubscribe/remove - http://profunding247.org/r.php?url=kapitaalopmaat.nl&id=e164

 • noreply@businessfunding365.com vr 9 augustus om 0:14

  Faster and Simpler than the SBA, http://BusinessFunding365.com can get your business a loan for $2K-350,000 With low-credit and without collateral. Use our fast form to See exactly how much you can get, No-Cost: http://BusinessFunding365.com If you've been established for at least one year you are already pre-qualified. Our Quick service means funding can be completed within 48hrs. Terms are personalized for each business so I suggest applying to find out exactly how much you can get. This is a free service from a qualified lender and the approval will be based on the annual revenue of your business. Funds have no Restrictions, allowing you to use the full amount in any way including bills, taxes, hiring, marketing, expansion, or Absolutely Any Other expense. There are limited SBA and private funds available so please apply now if interested, Click Here: http://BusinessFunding365.com Have a great day, The Business Funding 365 Team remove here - http://businessfunding365.com/r.php?url=kapitaalopmaat.nl&id=e165

Heb je vragen?
Wij helpen je graag! 015 760 00 19
Nieuwsbrief

Blijf up-to-date van de laatste projecten en ontwikkelingen rondom crowdfunding!