Laat je geld renderen met rentes vanaf 4% per jaar.
Crowdfunding is een laagdrempelige manier om te investeren in de financieringsbehoefte van een ondernemer. Zo sluit de ondernemer een ‘lening’ af met de crowd die hier een rentepercentage voor terug krijgt. Er zijn verschillende type crowdfunding leningen die je als investeerder moet bekijken voor het investeren in een crowdfunding lening. In deze blog nemen we de drie belangrijkste leningen door: annuïtaire, lineair en aflossingsvrij. Dit helpt je om te beoordelen welke investering het beste aansluit bij jouw risicoprofiel en rendementseisen.
De annuïtaire lening zul je als crowdfunding belegger vaak tegenkomen. In deze vorm, zal er een stukje van de lening maandelijks worden afbetaald. Iedere maand wordt er dus een deel van de investering en een deel van de rente uitbetaald. Hierdoor kan je als investeerder het terugbetaalde deel van de lening herinvesteren om opnieuw rendement te verdienen om het rente op rente principe in gang te zetten. Het voordeel van deze type lening is dat er veel stabiliteit is en dat er in de beginfase van de lening veel rente wordt betaald en er dus een maandelijkse cashflow wordt gegenereerd, wat herbelegd kan worden in andere projecten. Hiernaast wordt het risico op niet-afbetaling verder verlaagd naarmate de tijd vordert, doordat de lening geleidelijk wordt afgelost. Deze leningsvorm is dus ideaal voor de belegger die houdt van stabiele en voorspelbare inkomsten.
Bij een lineaire lening wordt een deel van de hoofdsom in gelijke delen afgelost. Het maandelijkse terugbetaalde bedrag blijft iedere maand hetzelfde en het stukje rente dat wordt afbetaald is dus een stukje lager iedere maand. Dit komt doordat de overgebleven rente wordt berekend over de totale resterende lening. Het verschil met de voorgaande lening is dus dat bij de annuïtaire lening de maandelijkse afbetaling gedurende de totale periode hetzelfde blijft, terwijl bij een lineaire lening het rentedeel iedere maand wordt verlaagd, doordat het totale geleende bedrag wordt verlaagd. Deze leningsvorm is geschikt voor de investeerder die graag het risico van leningen met langere looptijden wilt verlagen.
Bekijk ook de blog Wat is belangrijk bij het beoordelen van een project? om meer inzicht te krijgen waar je als investeerder op moet letten voordat je in een project investeert
Een aflossingsvrije lening verschilt ten opzichte van een lineaire en een annuïtaire lening. Bij deze leningsvorm wordt het geleende kapitaal aan het einde van het project terugbetaald. Dit komt voor bij projecten waar eerst een verkoop nodig is om de lening af te betalen. De aflossingsvrije lening bestaat in verschillende vormen. Zo kan het zijn dat de totale lening inclusief rente aan het einde van de looptijd wordt betaald of dat er iedere maand alleen rente wordt betaald en de totale betaling wordt rond gemaakt aan het einde de duur van de lening. Omdat de hoofdsom van de lening aan het einde van de looptijd wordt afbetaald, ontvang je de hele periode rente over het totale leenbedrag. Het kapitaal dat je als investeerder in het project stopt, blijft dan ook in het project staan tot het einde van de looptijd. Deze leningsvorm is ideaal voor de belegger die bereid is om meer risico te lopen voor het verkrijgen van een hoger rendement.
Iedere leningsvorm heeft zijn eigen voordelen en risico’s. Zo is de annuïtaire lening meer geschikt voor de belegger die een deel van zijn inleg snel terug wil hebben en is een annuïtaire lening interessanter voor de belegger die op zoek is naar meer rendement.
Voordat je investeert in een lening, is het essentieel om eerst de type leningsvorm te bekijken om te inventariseren of de leningsvorm past bij je investeringsstrategie. Daarnaast is het goed om spreiding aan te brengen in je portefeuille door in projecten met verschillende type leningen te beleggen. Heb je vragen of wil je meer weten over crowdfundinginvesteringen? Neem contact met ons op—we helpen je graag verder!