Bankvrij financieren voor het MKB

Aantrekkelijke rentes

Laat je geld renderen met rentes vanaf 4% per jaar.

Blog Crowdfunding

Wat is crowdfunding en hoe werkt het?

Een informatieve gids in de wereld van crowdfunding

Crowdfunding is de afgelopen jaren uitgegroeid tot een populaire en toegankelijke manier om financiering te verkrijgen voor allerlei projecten, van start-ups tot creatieve initiatieven en duurzame projecten. Maar wat houdt crowdfunding precies in en hoe werkt het? In deze informatieve blog duiken we dieper in de wereld van crowdfunding om u een helder inzicht te bieden in deze financieringsmethode.

Of u nu een ondernemer bent die overweegt crowdfunding te gebruiken om uw project te financieren, of een investeerder die wil begrijpen hoe deze financieringsvorm werkt, wij nemen u mee op een reis door de basisprincipes, voordelen en processen van crowdfunding. Zo bent u goed op de hoogte, alvorens u als investeerder geld investeert in crowdfunding. 

Crowdfunding, hoe werkt dat?
"Hoe werkt crowdfunding?", is een vraag die we geregeld krijgen. En hoewel er steeds meer populariteit ontstaat rondom crowdfunding is het voor velen nog een onbekend begrip. Crowdfunding is een vorm van financiering waarbij meerdere investeerders gezamenlijk investeren met een door henzelf gekozen bedrag. Samen brengen deze investeerders het benodigde kapitaal bijeen om een specifiek doel te bereiken. Voor ondernemers biedt dit een alternatieve manier om geld te lenen, zonder afhankelijk te zijn van traditionele banken. Voor investeerders is crowdfunding een laagdrempelige manier om hun spaargeld te laten groeien en tegelijkertijd lokale ondernemingen te ondersteunen.

Het succes van crowdfunding als financieringsmethode is duidelijk zichtbaar, met tal van voorbeelden van succesvolle projecten die via crowdfunding zijn gerealiseerd. Bovendien is het aantal platforms dat crowdfunding faciliteert de afgelopen jaren sterk toegenomen, en dit is geen toeval. Traditionele banken zijn namelijk steeds terughoudender geworden in het verstrekken van leningen aan ondernemers. Voor ondernemers is crowdfunding daarom een aantrekkelijke optie om financiering te verkrijgen zonder afhankelijk te zijn van banken. Daarnaast is de rente op spaartegoeden de afgelopen jaren sterk gedaald, wat beleggers, zowel particulieren als zakelijke, aanmoedigt om rendement te zoeken via crowdfunding. 

“Investeren in de toekomst: dát is de kracht van crowdfunding.”

De mogelijkheden binnen crowdfunding
Crowdfunding is niet slechts een populaire financieringsmethode; het is een krachtig instrument dat ondernemers een breed scala aan mogelijkheden biedt. Het opent deuren naar flexibele financiering, helpt bij het opbouwen van betrokken gemeenschappen, trekt diverse investeerders aan, creëert marketingkansen, biedt toegang tot waardevolle kennis en netwerken, en geeft ondernemers de vrijheid om de juiste financiële structuur te kiezen die het beste past bij hun specifieke project.

Crowdfunding maakt veel mogelijk. Iedere ondernemer met een financieel onderbouwd plan, kan dit op het platform van Kapitaal op Maat indienen. Vervolgens wordt uw initiatief op ons platform gepresenteerd aan potentiële investeerders. Wij vertellen u graag meer over uw crowdfunding campagne.

Crowdfunding in Nederland: Cijfers
In 2022 werd er in Nederland via crowdfunding maar liefst 1,08 miljard euro opgehaald, wat een indrukwekkende groei van 48% betekent ten opzichte van 2021, toen er 730 miljoen euro werd ingezameld. Bron: crowdfundingcijfers.nl

De voordelen van crowdfunding
Crowdfunding heeft de financiële wereld getransformeerd en biedt zowel ondernemers als beleggers verschillende voordelen. Deze moderne financieringsmethode heeft de traditionele bankleningen en beleggingsstrategieën op hun kop gezet. Hier zijn enkele van de belangrijkste voordelen van crowdfunding:

  • Toegankelijke financiering: Voor ondernemers is crowdfunding een alternatief voor traditionele bankleningen. Het stelt hen in staat om kapitaal (vreemd vermogen) op te halen door een beroep te doen op een breed publiek van potentiële investeerders. Hierdoor hebben ze meer opties om hun projecten te financieren.
  • Diversificatie van investeringen: Voor beleggers biedt crowdfunding de mogelijkheid om hun geld te diversifiëren over verschillende projecten en sectoren. Hierdoor kunnen ze risico's spreiden en hun kansen op rendement vergroten.
  • Lokale economische groei: Crowdfunding stimuleert vaak lokale economieën omdat het lokale bedrijven en start-ups ondersteunt. Dit draagt bij aan banengroei en economische ontwikkeling in gemeenschappen.

Hoe werkt crowdfunding bij Kapitaal op Maat?

Kapitaal op Maat (KoM) is een online crowdfunding platform dat ondernemers en beleggers met elkaar in contact brengt. Iedere ondernemer met een solide financieel plan heeft de mogelijkheid om dit plan op ons platform te presenteren. Denk bijvoorbeeld aan creatieve projecten met potentieel. De community van beleggers die zich bij KoM heeft aangesloten, kan vervolgens direct investeren in deze projecten. Deze investeerders variëren van particuliere tot zakelijke beleggers. Bij KoM streven we ernaar om een brug te slaan tussen ondernemers en potentiële investeerders, waardoor financiering toegankelijker wordt voor iedereen.

Wilt u meer weten over crowdfunding via Kapitaal op Maat? Lees verder voor een gedetailleerde blik op ons crowdfundingproces en hoe u kunt deelnemen aan de groeiende wereld van investeren in veelbelovende projecten. Wij streven altijd naar verantwoord financieren met een aantrekkelijk rendement.

Laat een bericht achter!

  • crowdfunding wo 6 december om 07:25

    "Crowdfunding has reformed the manner in which business visionaries rejuvenate their thoughts. The powerful idea of <a href="https://whydonate.com/nl/blog/crowdfunding-platforms-in-belgie/">crowdfunding </a>stages enables makers to interface straightforwardly with their crowd, encouraging a feeling of local area and mutual perspective. As somebody enthusiastic about crowdfunding, I value the extraordinary effect it has on transforming dreams into the real world."

Heb je vragen?
Wij helpen je graag! 015 760 00 19
Nieuwsbrief

Blijf up-to-date van de laatste projecten en ontwikkelingen rondom crowdfunding!