Bankvrij financieren voor het MKB

Aantrekkelijke rentes

Laat je geld renderen met rentes vanaf 4% per jaar.

Startup Juvoly haalt als eerste Nvidia-supercomputer naar Nederland

Het Nederlandse jonge bedrijf Juvoly, wat letterlijk helpende hand betekent in het Latijns, heeft het voor elkaar gekregen om 2 Nvidia DGX B200-supercomputers met Blackwell-chips aan te schaffen. De aankoop is direct bij de maker zelf gedaan en zal bijdragen aan de efficiëntie van de producten die het bedrijf aanbiedt. Om de nieuwste AI chip van Nvidia te kunnen kopen zal er een bedrag ter waarde van een huis moeten worden neergelegd. Juvoly heeft er maar liefst 2 gekocht en dat is dus een flinke investering voor de Nederlandse startup. Daarnaast was de nieuwste Blackwell chip na uitgave in oktober 2024 voor de eerstvolgende 12 maanden uitverkocht. Juvoly het voor toch elkaar gekregen om in het rijtje van klanten, zoals Microsoft, Alphabet, Amazon en Tesla een chip te bemachtigen. Waar gaat deze investering voor gebruikt worden? 

Juvoly is een zorgstartup die AI-diensten aanbiedt waarbij gesprekken tussen artsen en patiënten direct uitgeschreven kunnen worden en waarbij er een samenvatting wordt gemaakt waardoor zowel de arts als de patiënt direct een overzicht heeft waar het consult over ging. Dit geeft een arts de mogelijkheid om te luisteren naar de patiënt terwijl er in de tussentijd direct de administratie kan worden gedaan en daardoor efficiëntie kan worden toegevoegd aan het werk van de arts. De nieuwe supercomputer draagt bij aan de verbetering van de AI voor de spraakherkenning. 

Nederlandse organisaties maken veelal gebruik van de cloud providers zoals Microsoft en Alphabet, die onder andere hun diensten mogelijk maken door de supercomputer van Nvidia. Door de producten direct te kopen van de maker, neemt de startup het heft zelf in handen en verkleind zo de afhankelijkheid van deze buitenlandse cloud providers. Op deze manier wordt het mogelijk gemaakt om gevoelige klantendata in eigen beheer te houden.

Zal er in de toekomst meer AI worden toegepast in Nederlandse bedrijven?

Nu Juvoly heeft aangetoond dat het mogelijk is voor een jonge Nederlandse startup om toegang te krijgen tot de nieuwste AI-supercomputers, opent dit nieuwe mogelijkheden voor andere technologische startups in Nederland. Dit succesverhaal onderstreept dat innovatieve bedrijven, ook buiten de traditionele techgiganten om, in staat kunnen zijn om te concurreren in de snelgroeiende AI-sector.

We bevinden ons midden in de AI-race, waarin bedrijven wereldwijd enorme kapitalen investeren om hun waarde, omzet en klantenbestand te vergroten. De koplopers in deze race zijn voornamelijk gevestigd in de Verenigde Staten en China, waar miljarden worden geïnvesteerd in AI-ontwikkelingen. Om als Europa en specifiek Nederland niet afhankelijk te worden van technologieën en diensten uit deze landen, is het noodzakelijk dat er ook hier meer wordt geïnvesteerd in AI-innovaties. Dit vraagt om een structurele visie op AI, ondersteund door beleid, financiering en samenwerking tussen bedrijven, kennisinstellingen en overheden. Lees hierover meer in: Minder makkelijk groeikapitaal voor Nederlandse startups: een zorgwekkende trend?

Een belangrijke uitdaging in Nederland is de afname van opgehaald groeikapitaal door startups. Dit kan een rem zetten op de ontwikkeling en toepassing van AI binnen Nederlandse bedrijven. Minder kapitaal betekent minder middelen voor onderzoek, productontwikkeling en internationale uitbreiding. Hierdoor kunnen veelbelovende AI-startups moeite hebben om hun technologieën op te schalen en hun concurrentiepositie te versterken. Tegelijkertijd zien we dat bedrijven die wél toegang hebben tot de nieuwste AI-technologieën, zoals Juvoly, aantonen dat er nog steeds kansen liggen. Het succes van zulke bedrijven kan als drijvende kracht dienen voor verdere investeringen en een grotere focus op AI-innovatie binnen Nederland.

Zal er in de toekomst meer AI worden toegepast in Nederlandse bedrijven? De verwachting is van wel, mits er voldoende ondersteuning is vanuit zowel private als publieke sectoren. Bedrijven beginnen steeds beter te begrijpen hoe AI kan bijdragen aan efficiëntie, innovatie en concurrentiekracht. Daarnaast groeit de druk om bij te blijven met internationale ontwikkelingen, waardoor AI een steeds belangrijkere rol zal spelen in verschillende sectoren. Met de juiste investeringen en beleidsmaatregelen kan Nederland een sterke speler worden in de wereldwijde AI-industrie en daarmee haar technologische onafhankelijkheid waarborgen.

Online financieren wordt een steeds belangrijkere manier om deze investeringen te realiseren, vooral voor innovatieve bedrijven. Ondernemers kunnen hun investeringsplannen pitchen aan de crowd, die via een lening op het platform in deze ideeën investeert. Dit draagt bij aan groei en innovatie, iets wat we in Nederland niet willen missen. Ook de KOM Group ontwikkelt een innovatief platform met geïntegreerde AI-tooling, waardoor investeerders een nog gebruiksvriendelijkere ervaring krijgen. Om deze ontwikkeling mogelijk te maken, heeft de KOM Group zelf ook risicokapitaal opgehaald via online financiering.

Heb je vragen?
Wij helpen je graag! 015 760 00 19
Nieuwsbrief

Blijf up-to-date van de laatste projecten en ontwikkelingen rondom crowdfunding!