Bankvrij financieren voor het MKB

Kansrijke ideeën

Laat je geld renderen met rentes vanaf 4% per jaar.

‘Grootste deel crowdfundingplatformen zal dit jaar stoppen’

De aanvraag van een nieuwe Europese vergunning brengt hoge kosten met zich mee, die veel platformen niet kunnen opbrengen. De meeste crowdfundingplatformen in Nederland zullen dit jaar de stekker eruit trekken, vanwege de hoge kosten voor het aanvragen van een nieuwe Europese vergunning. Dit verwacht crowdfundingexpert Ronald Kleverlaan.

Er zijn volgens Kleverlaan momenteel meer dan vijftig crowdfundingplatformen actief in Nederland, maar dat kunnen er aan het einde van dit jaar nog maar maximaal vijftien zijn. De grote boosdoener is de nieuwe Europese wetgeving. Het aanvragen van een nieuwe Europese vergunning leidt, in combinatie met een vereiste aanpassing aan de systemen, tot erg hoge kosten.

“Niet alleen rekent de Nederlandse toezichthouder de hoogste kosten in Europa voor het vergunningstraject, ook de kosten voor de juridische ondersteuning en het aanpassen van de IT-systemen en integratie van een externe betaalprovider leveren hogere kosten op”, zo stelde Kleverlaan. Hij verwacht dan ook dat veel platformen de hogere lasten niet kunnen opbrengen. 

De crowdfundingverordening, genaamd European Crowdfunding Service Providers Regulation of ECSPR, moet leiden tot meer bescherming voor beleggers en meer transparantie bieden. 

Veel platformen in Nederland opereren nog onder de oude regels. Alleen Lendahand, OneplanetCrowd, NLinvesteert, Kapitaal op Maat, ZIB Crowdfunding en Horeca Crowdfunding Nederland hebben van de AFM een vergunning ontvangen. Mogelijk komen daar aan het einde van het eerste kwartaal nog zeker vijf andere platformen bij, zo voorziet Kleverlaan.

Ook in de rest van Europa hebben nog niet veel platformen de nieuwe vergunning gekregen. Volgens het Europese ECSP-register gaat het momenteel om slechts 16 platformen.

Waar verschillende crowdfundingplatformen noodgedwongen zullen moeten stoppen, gaat Kapitaal op Maat ongeremd door.

Onder de Europese regelgeving zal Kapitaal op Maat bijdragen aan een transparante kapitaalmarkt, die voor zoveel mogelijk geldgevers en geldvragers beschikbaar blijft.

Bron: Participaties.nl, geschreven door Justin Doornekamp

Crowdfundingverordening Justin Doornekamp
Heb je vragen?
Wij helpen je graag! 015 760 00 19
Nieuwsbrief

Blijf up-to-date van de laatste projecten en ontwikkelingen rondom crowdfunding!