Bankvrij financieren voor het MKB

Aantrekkelijke rentes

Laat je geld renderen met rentes vanaf 4% per jaar.

Crowdfunding op weg naar mainstream

cijfers douw & koren

“We zien dat de tendens van vorig jaar zich doorzet: van crowdfunding als innovatieve manier om een project mogelijk te maken, naar een mainstream financieringsvorm,” zegt Simon Douw van Douw&Koren. “Crowdfunding was enkele jaren terug iets voor pioniers, iets experimenteels, maar inmiddels maken steeds meer mensen en organisaties er gebruik van. Aan de geld vragende kant zien we startende ondernemers, maar ook bestaande bedrijven en instellingen, kunstenaars, wijkinitiatieven en sporters. Daarbij lijken steeds meer mensen het interessant te vinden om via crowdfunding een donatie of investering te doen. Sommige mensen doen mee voor een tientje, terwijl anderen duizenden euro’s inleggen. De één doet dat met het oog op mogelijk rendement, de ander doet het om een bijzonder project mogelijk te maken.”

Ondernemingen haalden in de eerste helft van 2014 maar liefst 19,2 miljoen euro op via crowdfunding, met als gemiddeld succesvol opgehaald bedrag 82.000 euro. Voor creatieve projecten bedraagt het totaal opgehaalde bedrag 2,6 miljoen euro en het gemiddelde bedrag per project was 6.200 euro. Voor non-profit projecten is het totaal opgehaalde bedrag 1,2 miljoen euro en het gemiddelde bedrag per project 4.700 euro.

“Nu crowdfunding een geaccepteerde financieringsvorm wordt, bekijken ook banken en lokale overheden hoe zij op dit succes kunnen aansluiten”, zegt Gijsbert Koren van Douw&Koren. “Bij banken kun je daarbij denken aan het voorzien in stapelfinanciering, waarbij een ondernemer een deel van het kapitaal via crowdfunding verkrijgt en een deel via de bank. Gemeenten zien in crowdfunding een vorm van burgerparticipatie die projecten in de wijk kracht bijzet.”

Uitdagingen

Crowdfunding kent een forse groei en talrijke succesverhalen. Tegelijkertijd ziet deze ontwikkeling ook enkele uitdagingen tegemoet. “Vraag is nu of crowdfunding daadwerkelijk mainstream zal worden,” zegt Simon Douw. “Veel mensen weten niet wat crowdfunding precies inhoudt en als ze het al weten, weten ze vaak niet hoe het voor hen kan werken. Er is nog veel te doen op het gebied van voorlichting.” “Daarnaast is het belangrijk dat ondernemers en investeerders niet blind in crowdfunding stappen.”, zegt Gijsbert Koren, “Het is zaak dat zowel ondernemers als investeerders zich er van bewust zijn dat het financieren van (startende) ondernemingen en projecten niet zonder risico is en niet alle projecten en ondernemingen zullen slagen.”

bron; Douw & Koren crowdfunding consultancy

Heb je vragen?
Wij helpen je graag! 015 760 00 19
Nieuwsbrief

Blijf up-to-date van de laatste projecten en ontwikkelingen rondom crowdfunding!