Bankvrij financieren voor het MKB

Wijngaard Zonnestraal

De oude moestuin van landgoed Zonnestraal krijgt een tweede leven als wijngaard.

Wijngaard Zonnestraal
plus 1 Delen
100% Gefinancierd! Met dank aan 54 investeerders!

De geschiedenis van Landgoed Zonnestraal
In 1905 begint het met de oprichting van het Koperen Stelen Fonds ‘Nieuwe Levenskracht’. Dit fonds opgericht door de legendarische ‘Ome’ Jan van Zutphen, stond door tuberculose getroffen diamantbewerker gezinnen financieel bij. In 1919 kocht het KSF het ruim 100 ha grote landgoed Pampahoeve en werd besloten een sanatorium te stichten. Architect Duiker kreeg de opdracht voor het ontwerp. Het complex werd in 1928 geopend met het plaatsen van de eerste patiënten in het Ter Meulenpaviljoen. Het voormalige sanatorium Zonnestraal, wordt internationaal beschouwd als één van de topstukken van de architectuur van de 20e eeuw, een pionierswerk uit de periode van het ‘Nieuwe Bouwen’. De restauratie van het hoofdgebouw, voltooid in 2003, toont opnieuw aan wat een topstuk aan architectuur en ingenieurskunst het is. Terecht is Zonnestraal dan ook om sociaalhistorische en cultuurhistorische redenen tot Rijksmonument verklaard.

Business Plan Wijngaard Zonnestraal Hilversum
De oude moestuin van landgoed Zonnestraal, tussen het bos en de Rading, krijgt een tweede leven als wijngaard. Pachter Alfred Visser is in februari 2014 begonnen met het opruimen en ploegen van de grond en heeft inmiddels driehonderd stokken met vier verschillende druiven soorten aangeplant. Rond mei 2015 komen er in totaal 3900 stokken te staan en dan duurt het weer een jaar of drie om een goede kwaliteit Hollandse wijn te produceren. Alfred Visser, die geboren en getogen is in Hilversum, woonde 39 jaar in Canada. Daar kwam hij in aanraking met verschillende wijngaarden. Geserveerde Hollandse wijn tijdens een KLM vlucht over de Atlantische Oceaan bracht hem verder met zijn idee om in de toekomst terug te keren naar Nederland en kijken wat de mogelijkheden zijn om hier een wijngaard te beginnen. Via contacten met de gemeenten Hilversum en het Goois Natuurreservaat kwam ik bij Zonnestraal terecht. De grond is nu voor 10 jaar gepacht met langdurig verlenging en mogelijke uitbreiding van nog 5 hectaren. In het voorjaar van 2015 hebben we de eerste kleine oogst van de 300 stokken die in 2014 geplant zijn, bij 2018 zijn we in vol productie van ongeveer 5000 flessen van eigen grond. In 2014 zijn we gelijk begonnen met het aanbieden van de wijnstokken lease programma, binnen 3 weken waren alle 10 leases verkocht. De Bacchus druif die we in grote maten planten produceert een heerlijk droog, half zoet en zoet wijntje met tropische vruchten. Deze druif is ook erg geschikt om er sprankeling wijn (champagne) van te maken. Om de bekendheid van de wijngaard en de Bacchus wijn op de bouwen in de eerste 3 jaar importeer ik de Bacchus druif/wijn uit Duitsland van een wijngaard die een redelijke gelijkwaardige grond compositie heeft als Zonnestraal, die wordt verkocht onder onze eigen etiket.

Directie overzicht
De nieuwe wijngaard wordt opgezet in de voormalige moes tuin van Landgoed Zonnestraal op de grens van Hilversum en Loosdrecht. Wijnbouw weer helemaal terug in Nederland. Het klimaat veranderd (door global warming) en dat heeft zeker invloed op de wijnbouw in Nederland. De wijngaard is ca. 1 ha groot en zal opgezet worden met 3900 wijnstokken, een proeflokaal met winkel en een huwelijks ceremonie locatie. De 1 ha grond kan jaarlijks naar het 3de jaar rond 4000 liter wijn produceren, dit kan verhoogt worden met de aankoop van druiven van Nederlandse en Duitse wijngaarden. Bacchus, Solair en Johanniter, zijn de varietals die geplant worden, deze rassen zijn erg geschikt voor Nederland en rijpen vroeg. Meeste wijn zal verkocht worden uit de winkel/proefruimte maar ook op speciale evenementen zoals de huwelijks ceremonies, website en de restaurant op landgoed Zonnestraal. Zonnestraal is een institutie die iedereen kent, het landgoed is 100 ha groot Het is ook makkelijk te bereiken van Hilversum, Loosdrecht, Utrecht en Amsterdam. De totale markt van meer dan 1 miljoen personen is in bereik binnen 45 minuten van de wijngaard. Er is heel weinig concurrentie voor wijngaarden.

Mission Statement
Bekent zijn dat de wijngaard een goede constante kwaliteit wijn produceert, waar leuke speciale en educatieve evenementen plaats vinden, het gezellig is om langs te komen en de klant koning is.

Bedrijf ’s doelen
A. het genereren van een positieve cash flow binnen 4 jaar na vestiging.
B. het genereren van een winst binnen 4 jaar na vestiging.
C. het bereiken van een operationele marge van 30%
D. oprichting van een educatief wijn programma’ voor toekomstig uitbreiden van wijngaarden in de regio en de uit breidingen van nieuwe nog hogere kwaliteit aanbiedingen die binnen de bovengenoemde missie past.
E. een goed voorbeeld zijn in de regionale druif/wijn en hospitality sector.

Samenstelling Bedrijf Plan

Wat is er al gebeurd in de wijngaard in 2014?
Een informatie spandoek is opgezet om mensen te laten weten dat er een wijngaard word geplant met contact informatie. In Februari en Maart zijn de nodige bomen gekapt on plaats te maken voor parkeren en proeflokaal zodat de wijngaard ook beter zichtbaar is van de weg. In maart zijn de gleuven omgeploegd, in April zijn alle palen geplaatst en klaargemaakt voor de eerste 300 wijnstokken die we geplant hebben. Ik ben gelijk begonnen met het aanbieden van 10 wijnstokken lease certificaten en binnen 3 weken waren die verkocht, er waren nog neer aanvragen die ik niet kon aannemen voor dit jaar, in 2015 bied ik in totaal 50 wijnstokken leases certificaten aan. Tot Oktober is het constant bijhouden, spuiten, opbinden, harken, schoffelen en gras maaien. De wijnstokken zullen tot een hoogte groeien van ongeveer 2 meter. Gedurende de zomer is het achterste gedeelte 7 keer geploegd en bakstenen opgeruimd. In augustus heb ik 120 liter Bacchus wijn gekocht van een wijngaard in Duitsland waarvan de grond redelijk gelijkwaardig is met onze wijngaard. Ik gebruik deze wijn om bekendheid te creëren voor de wijngaard en de Bacchus wijn. Ook wordt 1000 liter besteld van de 2014 oogst voor verkoop in 2015. Onze eigen oogst zal door VitisVino in Bentelo verwerkt worden in wijn voor de eerste paar jaar zij hebben daar veel ervaring in en we kunnen er gelijktijdig veel van leren. Dik Beker is aangenomen als consultant voor 2015, Dik heeft veel ervaring met het opzetten van wijngaarden en het maken van wijn. Dik is in het bestuur van de Wijngaardeniers Gilde waar ik zelf 3.5 jaar lid van ben. Dik was de eigenaar van de Betuwse Wijndomein die hij nu overgedragen heeft aan zijn zoon maar nog altijd actief achter de schermen bezig is. In April 2015 worden de aanvullende 3600 wijnstokken geplant. (Bacchus, Johanitter, Solaris en Pinot Noir.) Ook in 2015 ga ik in overleg met Zonnestraal en de Gemeente Hilversum om de Wijngaard te gaan gebruiken voor dagbesteding voor vergeetachtige of licht dementerenden ouderen die hier een prachtige en inspirerende dag door kunnen brengen en deelnemen aan de lichte werkzaamheden van de wijngaard.

Marketingplan
Het is belangrijk om te realiseren dat een wijngaard bij zichzelf geen goudmijn is, daarom is het heel belangrijk dat het een evenement locatie word, niet alleen speciale evenementen en dagbesteding maar ook lekker gezellig op het terras in de wijngaard zitten in het weekend, hapje en een glaasje, daar is deze AAA locatie erg geschikt voor. Om de bekendheid te bereiken doen we het volgende: A. Wijnstok lease programma en vrienden van de wijngaard B. Samenwerken met verschillende doelgroepen, educatief en seminars C. Rondleidingen D. Lokale media, TV, krant E. Website en Facebook pagina F. News letter G. Weg wijzers H. Proef Lokaal, terras I. Speciale serie wijn etiquette voor verzamelaars. J. Wijngaard BBQ’s, Brunch en Dinners in het seizoen K. Unieke wijngaard trouw locatie L. Druiven stampen competitie in September M. Bus tours N. Sponsor programma’s O. Classic auto/motor show P. Chile kook of Q. Weg borden R. Cross promoties (bij de slager en kaas boer) S. Pers berichten T. Mailing list U. Wijn club V. Wijngaardeniers Gilde W. Wijn competitie X. 55 plus club Y Zorg Boerderij (dagbesteding) in samenwerking met Zonnestraal.

Waarom Crowdfunding bij kapitaalopmaat.nl?
Zoals bekend is financiering niet makkelijk door banken te regelen. Speciaal voor de wijngaard is Crowdfunding perfect, door meerdere investeerders (klein en groot) te hebben wordt de wijngaard meer bekend in een korte tijd. Daarom bieden we alle investeerders aan om gratis naar geselecteerde evenementen te komen, zoals de wijnproverij, food en wijn paring seminars, rondleiding enz. ook krijgen investeerders 10% korting op alle andere publieke evenementen.

Wijnstokken Lease programma
Heeft u altijd wel een wijngaard willen hebben maar weet niet waar te beginnen, nu is de kans om toch die leuke ervaring mee te maken zonder u zorgen te maken. Met een wijnstok leasecertificaat kunt u eigenaar zijn van 10 wijnstokken over een periode van 1, 2 of 3 jaar, en ontvangt u 10 flessen wijn van het nieuwe oogstjaar per jaar. Een hele leuke ervaring en investering voor jong en oud. (minimaal 20 jaar) En nog meer voordelen. Vindt u het leuk om ook mee te helpen in de wijngaard, er is altijd wel wat te doen. U mag uzelf een wijngaardenier noemen. Uw naam staat bij de wijnstokken die u geleased heeft. Uitnodiging voorjaarsproeverij rond Mei/Juni. Uitnodiging zomer BBQ en wijnfeest. 10% korting op alle wijn en wijn artikelen. 20% korting op alle publieke evenementen. Uitnodiging druivenplukkersfeest rond eind September begin Oktober. U mag familie, vrienden en collega’s rondleiding geven door de wijngaard. (alleen toegestaan voor certificaat houders) inschrijven is mogelijk voor een periode van 1, 2 of 3 jaar. U betaalt dan €189,-, €355,-, €525,–.

Meer informatie?
Bezoek de Facebook pagina.

Wijngaard ZonnestraalWijngaard ZonnestraalWijngaard ZonnestraalWijngaard ZonnestraalWijngaard ZonnestraalWijngaard ZonnestraalWijngaard ZonnestraalWijngaard Zonnestraal
Investeerder Bedrag Datum
Anonieme investeerder € 400 22 januari
Anonieme investeerder € 500 22 januari
Anonieme investeerder € 100 22 januari
Anonieme investeerder € 100 22 januari
Anonieme investeerder € 200 22 januari
Anonieme investeerder € 1.000 22 januari
Anonieme investeerder € 1.000 22 januari
Anonieme investeerder € 100 22 januari
Anonieme investeerder € 100 22 januari
Alcanne Houtzaager € 100 22 januari
Anonieme investeerder € 1.000 22 januari
Anonieme investeerder € 300 22 januari
Anonieme investeerder € 200 22 januari
Anonieme investeerder € 1.000 22 januari
Anonieme investeerder € 300 22 januari
Anonieme investeerder € 500 22 januari
Raymond Nootenboom € 300 22 januari
Anonieme investeerder € 500 21 januari
Anonieme investeerder € 100 21 januari
Anonieme investeerder € 1.500 21 januari
Anonieme investeerder € 500 21 januari
Anonieme investeerder € 100 21 januari
Anonieme investeerder € 500 21 januari
Anonieme investeerder € 1.000 21 januari
Anonieme investeerder € 300 21 januari
Anonieme investeerder € 1.000 21 januari
Anonieme investeerder € 300 21 januari
Anonieme investeerder € 100 21 januari
Anonieme investeerder € 200 21 januari
Anonieme investeerder € 100 21 januari
Anonieme investeerder € 500 21 januari
Anonieme investeerder € 200 21 januari
Anonieme investeerder € 500 21 januari
Anonieme investeerder € 100 21 januari
Anonieme investeerder € 2.500 21 januari
Anonieme investeerder € 500 21 januari
Anonieme investeerder € 100 21 januari
Anonieme investeerder € 100 21 januari
Andries Heidema € 400 21 januari
Anonieme investeerder € 1.000 21 januari
Anonieme investeerder € 2.000 21 januari
Anonieme investeerder € 100 21 januari
Anonieme investeerder € 300 21 januari
Anonieme investeerder € 1.000 21 januari
Anonieme investeerder € 100 21 januari
Anonieme investeerder € 500 21 januari
Anonieme investeerder € 100 21 januari
Anonieme investeerder € 300 21 januari
Anonieme investeerder € 100 21 januari
Anonieme investeerder € 100 21 januari
Anonieme investeerder € 300 21 januari
Anonieme investeerder € 300 21 januari
Anonieme investeerder € 1.000 21 januari
Anonieme investeerder € 1.000 21 januari
Anonieme investeerder € 100 21 januari
Anonieme investeerder € 300 21 januari
Anonieme investeerder € 100 21 januari

Financieringsbehoefte
AGIUM Finance & Control heeft de toetsing verzorgd van het businessplan van Wijngaard Zonnestraal te Hilversum. De wijngaard betreft een oude moestuin op het Landgoed Zonnestraal welke een tweede leven als wijngaard krijgt. De heer Alfred Visser is sinds 2014 gestart met het aanplanten van druivenstokken. De heer Visser is in dienst bij een makelaarskantoor en heeft inkomsten vanuit deze dienstbetrekking, daarbij is de wijngaard in opbouw en de afhankelijkheid van het inkomen daarbij is op korte termijn minder groot. In de toetsing is het huidige inkomen en de prognose van de wijngaard meegenomen.

De aannames in het plan; ondernemingsplan, prognoses resultatenrekening en liquiditeit inclusief de balans geven een reële inschatting van de potentie van de wijngaard. Eveneens zijn de inkomensgegevens van de heer Visser meegenomen.

De KOM financiering wordt aangevraagd ter financiering van aankoop druivenstokken en inrichting van de wijngaard.
Leenbedrag: € 27.000,-
Rente: 6%
Looptijd: 48 maanden

Zekerheden
De heer A. Visser eigenaar van de onderneming (pachter van de wijngaard) zal persoonlijk borg staan voor de totale financiering ad. € 27.000,-. Naast de genoemde borgstelling zal ook de inventaris worden verpand aan de financiering. De totale financieringsbehoefte bedraagt € 42.000,-. De heer Visser brengt € 14.000,- eigen vermogen in en wenst € 27.000,- te financieren via Kapitaal Op Maat. Voor de investeerders een gedegen dekking op de aangevraagde financiering vanuit de inkomsten uit dienstbetrekking en de hoofdelijke aansprakelijkheid.

Cijfermatige uitwerking
Kapitaal Op Maat beschikt over het ondernemingsplan, de prognoses van de resultaten en geprognotiseerde liquiditeitsbegroting plus balans. De uitkomsten van de AGIUM toetsing zijn bijgesloten bij het project en geven een positieve uitkomst. De liquiditeitsprognose en ook de uitwerking van het huidige werkkapitaal laten voldoende ruimte om de aflossingen te kunnen voldoen die gerelateerd zijn aan de gewenste financiering. De cashflowpositie is daarin voldoende om de financiële verplichtingen te kunnen voldoen. Afloscapaciteit is ruim voldoende maar ook de rentelast past binnen het resultaat van de wijngaard.

Risico
Er wordt voldoende zekerheid gesteld voor de financiering die via KOM wordt aangevraagd. In combinatie met de opgeleverde cijfers en de gehanteerde uitgangspunten stellen we vanuit Kapitaal Op Maat vast dat dit een laag risico is voor de investeerders.

Agium Risico Rating
De toetsing is bijgesloten bij het project en is voor investeerders inzichtelijk.

Rentabiliteit
De rentabiliteitsscore is qua uitkomst goed. Marge inschattingen zijn reëel en de kosten passen binnen het verdienmodel. De bijkomende rentelast van de KOM financiering past binnen de marge van het verdienmodel. Reden hiervan is dat de heer Visser zijn huidige inkomen behoudt waarmee de arbeidskosten laag blijven.

Solvabiliteit
De solvabiliteit (obv de prognose) van de onderneming is met circa 67% goed. Er wordt voldoende eigen vermogen ingebracht. Het plan biedt voldoende ruimte om fluctuaties te ondervangen.

Liquiditeit
De liquiditeit is in verhouding tot de solvabiliteit prima temeer er weinig kort vermogen in de onderneming is. De liquiditeit op korte termijn is daarmee prima.

Samenvattend:
De uitkomst van de totale beoordeling leidt gezien de zekerheden tot een laag risico. Aangezien het bedrijf een startende onderneming betreft hebben we de ratio iets verzwaard naar een 'laag risico'.  Let wel de zekerheden zijn voldoende in relatie tot de financiering.

Een risico wat niet cijfermatig concreet blijkt vanuit de cijfermatige toetsing is een tegenvaller in de teelt. Dit is echter wel verwerkt in de totale uitkomst. Zeer laag resulteert daarmee in een laag risico.

Als u bent ingelogd ziet u de aanvullende financiële informatie van dit project.

Als u bent ingelogd kunt u de zekerheden zien die aan dit project zijn verbonden.

Als u bent ingelogd kunt u een reactie plaatsen die door de ondernemer wordt beantwoord.

Als u bent ingelogd en geïnvesteerd heeft in dit project kunt u de updates over dit project inzien.

100% Gefinancierd! Met dank aan 54 investeerders!
Investeringsrisico
  • AA
  • A+
  • BBB+
  • A
  • A-
  • BBB
  • BBB-

laaghoog

Financieringsduur

49 Maanden

Rente

6,5 %

Reeds geïnvesteerd
€ 27.000 van de € 27.000
Doel van investering
Financiering werkkapitaal
Maak kennis met...
Alfred Visser
Alfred Visser

Hallo, ik ben Alfred, na 39 jaar in Canada gewoond te hebben was het tijd om naar huis (Nederland) te komen. Ik ben een trotse vader van 2 volwassen zonen en een hardwerkende ondernemer die zijn passie voor wijn wil delen. Het belangrijkste doel in mijn leven is; volg je passie. Van jongst af aan ben ik geïnteresseerd in wijn. Ik heb veel ervaring opgedaan (tijdens mijn werkzaamheden in de Horeca) met de wijnbouw in Noord en Zuid America en Europa en wist dat als de tijd rijp was ik mijn eigen wijngaard zou hebben. De lokale interesse in wijngaarden blijft groeien en ik wil mijn passie delen met deze mensen. Wijngaard Zonnestraal is in 2014 begonnen met de eerste aanplant van 300 stokken aangevuld tot 3000 stokken in 2015 in de voormalige moestuin van Landgoed Zonnestraal op de grens van Hilversum en Loosdrecht.

Geen project van uw keuze?

Mail mij bij nieuwe projecten.

Heb je vragen?
Wij helpen je graag! 015 760 00 19
Nieuwsbrief

Blijf up-to-date van de laatste projecten en ontwikkelingen rondom crowdfunding!