Het borgen van zekerheden is van groot belang
Risico’s en zekerheden, het zijn twee onderwerpen die een groot gedeelte van onze dagtaak vullen. Voor investeerders zijn het belangrijke onderwerpen in de afweging om wel of niet geld uit te lenen en het vertrouwen te geven aan ondernemers.
Kapitaal Op Maat toetst elke aanvraag van ondernemers. Wij checken de identiteit, de betaalmoraal via algemeen bekende informatiebronnen én de cijfers van het verleden, heden en de toekomst. Ruim 2/3 van alle aanvragen past niet in ons acceptatiebeleid en moeten wij helaas afwijzen. Aan de overige aanvragen kennen wij een risicorating toe, hoog (C), gemiddeld (B) en laag (A).
Deze kwantitatieve beoordeling wordt aangevuld met de ‘zekerheden’ die een ondernemer kan invullen. Dat zegt niets over bijvoorbeeld de afloscapaciteit of liquiditeit, maar toont commitment vanuit de ondernemer. En als het onverhoopt toch misgaat, dan kunnen deze zekerheden worden uitgewonnen om de schade voor de investeerders te beperken.
Wat is het doel van de Stichting Zekerheden Kapitaal op Maat?
De wijze van vastleggen en uitwinnen van zekerheden is van groot belang. In samenspraak met onze notaris en juristen hebben wij de Stichting Zekerheden Kapitaal Op Maat opgericht. Sinds 1 maart 2016 heeft deze nieuwe entiteit voor alle projecten die via Kapitaal Op Maat zijn gefund, en namens alle betrokken investeerders, de taak om de rechten vast te leggen en uit te winnen van de met de ondernemer gesloten Overeenkomst van Geldlening en de daarbij door hem verstrekte ‘zekerheden’.
De Stichting Zekerheden Kapitaal Op Maat is direct betrokken bij elk traject zodra er een betalingsachterstand ontstaat ten opzichte van de Overeenkomst van Geldlening. Dit komt als melding via Stichting Derdengelden Kapitaal op Maat.
In alle voorkomende situaties met betalingsachterstanden dient normaal de ondernemer de betrokken investeerders te (blijven) informeren. Er ligt derhalve een duidelijke taak bij de Stichting Zekerheden Kapitaal op Maat - bij voorkeur in samenspraak met de ondernemer - de betrokken investeerders te informeren over een ontstane situatie aangevuld met haar bevindingen.
Indien onverhoopt nodig en van toepassing, wint de Stichting Zekerheden Kapitaal op Maat namens betrokken investeerders de door de ondernemer afgegeven zekerheden uit. Waar nodig treedt zij op namens de investeerders zodra de ondernemer bereid is om onder nieuwe voorwaarden de Overeenkomst van Geldlening voor te zetten.
Met het oprichten van de Stichting Zekerheden Kapitaal Op Maat hebben wij een belangrijke volgende stap gemaakt in het verder professionaliseren van bankvrij financieren via kapitaalopmaat.nl.
Wat is er veranderd ten opzichte van de ‘oude‘ Overeenkomst van Geldlening?
De belangrijkste procedurele wijziging is dat de nieuwe Overeenkomst van Geldlening niet meer door de Stichting Derdengelden wordt ondertekend maar door de Stichting Zekerheden Kapitaal Op Maat.
Deze wijziging was in juridische zin gewenst en nodig om vanuit de investeerders direct via Stichting Zekerheden Kapitaal op Maat de vanuit de ondernemers gepresenteerde zekerheden te kunnen uitwinnen. De 'oude' leningovereenkomsten hadden deze mogelijkheid niet zonder per investeerder een duidelijke last tot incasso te kunnen overleggen (met andere woorden, alle investeerders hadden tot dat moment zelfstandig een vorderingsrecht op de ondernemer).
Wie is de Stichting Zekerheden Kapitaal Op Maat?
Per 1 september 2018 is Jan Boer toegetreden als onafhankelijk en deskundig bestuurder van de Stichting Zekerheden, die namens de investeerders toeziet op de terugbetaling van de uitstaande leningen. Jan Boer heeft als voormalig Teamleider en Sr. Accountmanager van de afdeling bijzonder beheer bij de Rabobank Rotterdam zeer veel ervaring met financieel toezicht op investeringen. Lambert Kassing is toegetreden in het bestuur in de hoedanigheid van secretaris en Kapitaal Op Maat B.V. blijft in de hoedanigheid van penningmeester bestuurslid van deze Stichting. Alle bestuursleden zijn gezamenlijk bevoegd.
Hoe gaat Kapitaal Op Maat de zekerheden borgen van de ‘oude’ Overeenkomst van Geldleningen?
Ondernemers van geslaagde projecten waar ‘zekerheden’ zijn gesteld (voor 1 maart 2016) zijn verzocht de nieuwe Overeenkomst van Geldlening te tekenen. Een aantal ondernemers hebben dit verzoek niet gehonoreerd.